Czynniki rakotwórcze

Konserwanty, barwniki, aromaty o możliwym działaniu rakotwórczym

E 123 - barwnik amoniakalny

E 142 - zieleń lisaminowa

E 210 - benzoesan

E 211 – benzoesan sodu

E 212 – benzoesan potasu

E 213 – benzoesan wapnia

E 214 – benzoesan etylu

E 215 – benzoesan estru etylowego

E 216 - benzoesan propylu

E 217 - benzoesan estru propylu

E 218 - benzoesan metylu

E 219 - benzoesan estru metylowego

E 230 - dwufenyl

E 231 - ortofenylofenol

E 232 – ortofenyl sodu

E 233 - 2,4 thiaxolyl

E 239 - heksamina

E 250 – azotyn sodu

E 251 – azotan sodu

E 252 – azotan potasu

E 330 – kwas cytrynowy

 

 

Czynniki rakotwórcze występujące w żywności

Czynnik rakotwórczy
Gdzie wsytępuje?
Co powoduje?

Nitrozoaminy i inne  N-nitrozwiązki

W warzywach (pozostałości nawozów i pestycydów).

W konserwantach dodawanych do mięs, serów i piwa.

W peklowanych, solonych i wędzonych produktach, w skład których wchodzi saletra zawierająca azotan.

Nowotwory układu pokarmowego i moczowego.

Benzopiren

W wielokrotnie używanym tłuszczu do smażenia,  powstaje podczas grillowania i wędzenia.

Nowotwory żołądka i jelit.

Aflatoksyna

W spleśniałych orzechach i produktach zbożowych.

Nowotwory wątroby i żołądka.

Metale ciężkie, np. ołów, kadm

W warzywach i owocach rosnących przy drogach.

Nowotwór układu moczowo - płciowego.

Chlorek winylu lub akrylnitryl

W opakowaniach z tworzyw sztucznych.

Nowotwory różnych organów.

Sacharyna, cyklamat cyclamate

W słodzikach (niebezpieczne w przypadku spożywania dużych ilości).

Nowotwory układu moczowego.

Alkohol

Wódka, piwo i wino.

Nowotwory jamy ustnej, gardła, przełyku, krtani, żołądka i wątroby.

 

Stany zapalne i infekcje sprzyjające powstawaniu nowotworów

Rodzaj bakterii lub wirusa Co powoduje?

Wirus zapalenia wątroby typ B lub C

Nowotwór wątroby.

Wirus opryszczki płciowej (herpes typ II lub HSP)

Nowotwory układu rozrodczego.

Wirus brodawczaka ludzkiego (HPV)

Nowotwór szyjki macicy, sromu, pochwy i odbytu.

Wirus Epsteina-Barr virus (EPV)

Nowotwór jamy nosowo-gardłowej, ziarnica złośliwa.

Pierwotniak Schistosoma haematobium

Nowotwory złośliwe pęcherza moczowego.

Bakteria Helicobacter pylori

Nowotwór żołądka.

 

Czynniki fizyczne i psychiczne mające wpływ na powstawanie nowotworów

Nazwa czynnika
Co powoduje?

Promieniowanie jonizujące

Nowotwory układu limfaycznego, szpiku kostnego, tarczycy i płuc.

Promieniowanie UVA lub UVB

Nowotwór skóry.

Azbest

Nowotwory narządów mających styczność z substancją rakotwórczą (przy ekspozycji: rak płuc, skóry; przy odtruwaniu organizmu: rak nerki, wątroby).

Niektóre produkty smoły pogazowej i olejów mineralnych oraz sadze

J.w.

40 różnych związków chemicznych występujących w dymie papierosowym

Nowotwory płuc, nerek, trzustki, warki, języka, jamy ustnej, przełyku, krtani i pęcherza moczowego.

 

Oce artyku:

Aktualna ocena:0

Wybierz tematyk artykuw